- Så här har jag tänkt runt vårt viktigaste livsmedel, vatten!

I min matkällare där det är mörkt och svalt står ett helt gäng  tiolitersdunkar med vatten som jag byter regelbundet. Jag märker dem med tejp om vilket datum som de fyllts. Det här vattnet roterar jag bara ett par gånger per år.

Uppe i huset har jag smidiga och lätthanterliga femlitersdunkar -  vattnet i dem byts ut oftare. Under bänken i tvättstugan finns några fyllda femtiolitersdunkar, bedrövligt tunga - därför byts dessa endast en gång på sommaren. Mitt ”fulvatten” är perfekt till att tex spola toaletten med.

På gården under sommarhalvåret har jag uppsamlingstunnor med kran för regnvatten. Vanligtvis används det till att vattna det jag odlar. Under höst & vinterhalvåret när jag förstår att stormväder och risk för strömavbrott kan vara i antågande spolar jag upp badkaret och har där en finfin vattenreserv.

I närheten där jag bor finns skogsälv, kallkälla och sjövatten om det skulle knipa.

På min arbetsplats har jag sett till att vi har ett större antal 1,5 literflaskor mineralvatten. Dessa går bra att använda/ rotera vid kundbesök, event och luncher. Det blir alltså inget märkvärdigt eller någon extrakostnad att ha vattenreserv där.

Senast för några veckor sedan blev byn där jag bor helt utan vatten på grund av en svårfunnen läcka. I en sådan situation kunde jag hjälpa till att leta fel istället för att bekymra mig om att inget vatten fanns i kranen eller att spola toaletten med. Jag kunde förse grannar med dunkvatten hur lätt som helst.

Den här gången kom vattnet tillbaka efter två dagar. På den tiden blev det uppenbart HUR mycket vatten vi egentligen förbrukar varje dag.

Det behöver inte vara en stor kris för att vardagen ska bli omständigare att hantera. Att ha en vattenreserv hemma är smart och billig krisberedskap!