Överallt börjar den stundande julkommersen göra sig påmind. Det skyltas med glittriga, vackra och fint förpackade kit till henne och honom. Barnen kan förväntas att få ännu mer plastprylar som oftast bara är roliga ett par dagar. Kanske är det i år du ska välja att tänka annorlunda?

Barn gillar ficklampor! För att slippa det här med batterier finns det sådana som laddas med solceller och dynamo. Lite större barn kanske skulle tycka det vara kul och pyssligt att lära sig göra knopar & stek. Köp bok & rep att öva. En mobilberoende tonåring kan tycka att en powerbank är bra att få.

Unga vuxna som just flyttat hemifrån har oftast en uppsjö av saker som önskas. Ett spritkök med bränsle är knappast något dom lägger sina slantar på i första taget, så varför inte ge bort ett sånt?

Man kan göra listan hur lång som helst med prylar som är nyttiga och vettiga och som faktiskt stärker ett hems krisberedskap. Oavsett vad du har för budget går det alltid att hitta på bra saker att ge bort.

Här kommer några tips i olika prisklasser:

Reflexväst – tex att ha i bilen

Varma kläder sockar, mössa, tröja

Tofflor mot kalla golv

Vattendunk

Värmeljus

Sovsäck

Brandfilt

Brandsläckare

Första-hjälpen-kudde

 Ficklampa

Böcker med kunskap om friluftsliv

Campinglykta

Radio som drivs på batteri/ dynamo

Spritkök & bränsle

Powerbank

Filt

Husapotek

Konservöppnare & några konserver i en låda  ”bra-att-ha”

Tillsammans med en sådan här present kan du skriva ut en check-lista från nätet. Finns många bra.

Med lite fantasi kan man plocka ihop en ”Krislåda”, med innehåll anpassat till mottagaren. Det finns mängder med tips om innehåll på olika hemsidor.  

http://www.civil.se/krisberedskapslada/

http://svenskkrisberedskap.se/checklista-krisberedskap/

Alla dessa saker hjälper oss att klara ut små samhällsstörningar bättre. Kanske blir det så att din julklapp i år väcker nya tankar hos släkt och vänner, förmodligen leder det till att även dom upptäcker att det är enkelt, klokt och tryggt att ha en hemberedskap!

Det är bra för oss alla!